Kunstig intelligens styrer biltrafikken i Amsterdam

I den hollandske hovedstad har den danske elektronikproducent Micro Technic været med til at gøre det muligt for intelligente systemer at forhindre trafikkaos i myldretiden.

Myldretid i de europæiske storbyer er lig med uendelige bilkøer. Lange rejsetider og forsinkelser for tusinde af pendlere til og fra arbejde.

Med mindre man altså begynder at anvende nye digitale teknologier til at regulere strømmen af biler. Og det har man gjort i Amsterdam. I den hollandske hovedstad gør et intelligent system det muligt for vejvæsenet at styre trafikken ind og ud af byen.

”Man overvåger trafikken ved at anvende intelligente systemer – det man kalder machine learning – til at indrette vejene alt efter, hvordan trafikmønstrene er i løbet af døgnet,” siger Frank Max Laursen, administrerende direktør for den fynske elektronikproducent Micro Technic, der har udviklet, produceret og leveret den elektronik, hardware, der udgør fundamentet for systemet.

Solceller driver systemet

”Mange af motorvejene ind i Amsterdam har f.eks. fire spor i hver retning, hvor man har mulighed for at vende kørselsretningen i nogle spor alt efter, hvordan trafikbelastningen er på det tidspunkt af døgnet. Samtidig kan man bruge de mange data til at informere bilisterne om trafiksituationen her og nu,” siger han.

Udfordringen var, at man ikke havde mulighed for at grave kabler ned i jorden til strøm og data. Hele systemet blev derfor designet til at fungere trådløst. Hver enkelt af de godt 1.500 målestationer på vejnettet er udstyret med solceller og batterier, mens systemet er designet til et minimalt strømforbrug uanset årstid.

”Det skal jo også fungere i december og januar, hvor der ikke er så meget sol. Der skal hele tiden kunne sendes data,” understreger Frank Max Laursen.

Alle de mange data transmitteres trådløst til skyen, hvor intelligente systemer er i stand til at behandle strømmen af data.

Følger bilisternes mobiltelefoner

De mange data kommer bl.a. fra bilisternes mobiltelefoner. Det hollandske system holder nemlig øje med, hvor længe den enkelte telefons Bluetooth-forbindelse er aktiv på vejnettet. Hver eneste Bluetooth-forbindelse har nemlig sin helt egen elektroniske profil, en såkaldt MAC-adresse, som man kan følge.

”Samtidig er systemet også udstyret med sensorer, så man kan se, hvor mange biler der kører forbi på den enkelte strækning. Man skal jo helst undgå at tælle forkert, fordi der sidder flere personer i en biler med hver deres mobiltelefon” siger Frank Max Laursen.

Micro Technic har udviklet og produceret den elektroniske enhed, en datalogger, der ude på vejene opsamler alle de mange data og sender dem videre.

”Og vi har kompetencerne til at designe systemer til steder, hvor der ikke lige er 220 Volt tilgængeligt. I Micro Technic ved vi, hvordan vi kan hive mest mulig energi ud af solcellerne til at drive den type systemer. Projekter som det hollandske er et af flere, hvor vi med vores datalogger indsamler store mængder af data for kunderne.”

 

Læs mere på Micro Technics website eller læs mere på Linkedin.

IoT solutions