Fynsk teknologi sikrer mod jordskred og flodbølger i Norge


Naturkatastrofer kan i værste fald koste menneskeliv. I de norske fjelde skal avancerede målestationer advare mod flodbølger og laviner. Fynske Micro Technic har udviklet elektronikken, der kan holde til de ekstremer, det norske klima byder på. 

I den barske norske natur kan advarsler være forskellen på liv og død.

Når tonstunge klippestykker bryder løs fra fjeldene, og styrter i fjorden, kan de kaste flodbølger ind over udsatte bygder.

Lidt over tre om natten den 7. april 1934 styrtede 3 millioner kubikmeter klipper i Tafjorden i Norge. Det sendte en flodbølge ind over to lokale bygder, hvor 40 mennesker mistede livet.  Og i 2006 advarede Norges Geologiske Undersøkelse (NGU) om, at det kunne ske igen i samme område.

”Lige som ved jordskælv vil man gerne vide i forvejen, når der rent faktisk sker noget,” siger Frank Max Laursen, administrerende direktør i elektronikproducenten Micro Technic.

Fynsk teknologi gør en forskel

Med brug af en teknologi, kaldet vibrating wire, kan sensorer opfange selv minimale ændringer i klipperne.

”Er der fare på færde, vil det vise sig dage eller timer, inden det faktiske sker. Til det formål har man lagt et net af målestationer ud i fjeldene, så man kan få data på, om de kan holde. Hvis sensorerne opfanger kritiske bevægelser, sender systemet en advarsel til de norske beredskabsmyndigheder,” siger Frank Max Laursen.

Det norske varselssystem anvender en datalogger udviklet af Micro Technic, som er i stand til at opsamle de mange data. Den norske kunde har brug for et robust elektronisk system, så deres software kan sende de afgørende advarsler i tide.

”Systemet er designet til at ligge i dvale, indtil det opfanger kritiske bevægelser. Det får strøm fra solceller eller andre energikilder. Vi er ude i de fjerne egne af Norge, hvor der ikke lige er en 220 volts stikkontakt i nærheden. Vi anvender typisk mobildatakommunikation til at sende data til myndighederne,” fortæller Frank Max Laursen.

Designet til temperaturudsving

Samtidig skal elektronikken kunne modstå de store temperaturudsving, man kan komme ud for i det norske.

”I Norge er det koldt om vinteren, og her i 2018 har de fået høj varme, selv nordpå, hvor det så måske bliver koldt igen om natten. Batterier har ikke ret godt af for meget varme eller kulde. Så vore systemer skal både kunne klare minus 40 til plus 85 grader. De er designet til at holde til både kulde i Nordnorge og hedebølger i det sydlige Italien,” siger Frank Max Laursen.

 

”Vi har gjort det samme i forhold til snelaviner i andre områder af Norge. Der er det andre forhold, der gør sig gældende. Men vores hardware er basalt set den samme. Den er designet til at være en solid platform for det, vore kunder nu måtte ønske at bruge den til,” slutter Frank Max Laursen.

Læs mere på Micro Technics website eller læs mere om Micro Technic på Linkedin.

IoT solutions